Skip to content
Dins la Teràpia Assistida amb Animals o zooteràpia, l´equinoteràpia és un mètode terapèutic que fa ús de la capacitat sanadora del cavall per tractar aspectes físics, socials i psicològics i rehabilitar persones amb diverses discapacitats.
El punt bàsic de l´equinoteràpia com a tractament és aprofitar la relació entre el moviment rítmic i repetitu del cavall i la resposta del pacient. El moviment del cavall reprodueix perfectament el moviment de l´ésser humà quan camina en persones amb paràlisis o trastorns motrius. El pacient ha de reaccionar a tota una sèrie d´estímuls produïts per la marxa del cavall, i això implica que en muntar es fa ús de la majoria de músculs del cos, ajudant així a tractar la falta de to muscular i el relaxament dels membres inferiors en persones que van en cadira de rodes. D´altra banda, es fa ús dels aspectes lúdics com a eina de treball, possibilitant que el pacient assumeixi l´equinoteràpia com una diversió a l´aire lliure. En aquest sentit, l´equinoteràpia complementa d´altres teràpies, i no les substitueix. Amb aquest mètode s´aconsegueix aportar nous estímuls per al pacient i predominen els resultats físics, més visibles: s´estimula el sistema nerviós central, milloren la mobilitat, l´equilibri i la força, la coordinació i els reflexes. Es fa ús de la monta a cavall com a fisioteràpia per tractar diferents trastorns; s´afavoreix l´atenció del pacient, la concentració, l´equilibri i la coordinació. Per altra banda, es desenvolupa la comunicació i s´estableixen lligams afectius, millora el comportament i poden arribar a resoldre´s problemes emocionals.
El medi natural també intervé en l´estimulació del pacient, i tot i que sovint aquest no pot muntar pròpiament a cavall, realitza activitats de cura i atenció de l´animal: netejar, raspatllar, alimentar, i portar-lo a l´estable, incrementant així la seva seguretat i autoestima, ja que es produeix d´aquesta manera un canvi de rol: el pacient passa d´ésser cuidat a ésser cuidador. El temps de durada de les sessions varia entre 30 minuts i 1 hora, depenent de les necessitats que es plantegin, alhora que els objectius de treball també són adaptats a cada cas en concret.
S´ha comprovat l´eficàcia de l´equinoteràpia en pacients amb diferents necessitats: síndrome de Down, deficiències mentals, autisme, esquizofrènia, psicosis i diferents discapacitats sensorials –cecs i sord-muts-, paràlisi cerebral, i malalties neurodegeneratives, alhora que es poden tractar diversos trastorns del comportament i persones amb risc d´exclusió social.
La metodologia de treball també s´adapta a cada tipus de necessitat, establint-se així unes pautes d´actuació terapèutica molt concretes.
A l´equinoteràpia aciva el pacient participa activament en la teràpia, i va adoptant a sobre del cavall els exercicis que s´han establert segons el tipus d´estímul que necessita.
A l´equinoteràpia passiva és el terapeuta qui ajuda el pacient a realitzar els exercicis. Es monta sense sella per tal que es produeixi un contacte més directe entre pacient i cavall, aprofitant l´escalfor que transmet l´animal.
L´anomenada monta terapèutica va adreçada a aquells pacients que tenen necessitats més de tipus psíquic i emocional. La monta a cavall es centra més en aconseguir una superació personal, i es realitza per mitjà de classes d´equitació en què es varia el ritme i els moviments dalt del cavall.
L´escola d´equitació Cavall de Mar, que funciona des de fa un any, està integrada per un equip de professionals multidisciplinar. Es troba situada en l´entorn rural del veïnat de Gaià, dins el terme de Llagostera, a uns 20 kilòmetres de Girona i a 15 de la costa, i a l´actualitat té cura de 21 cavalls en total, entre els quals catorze són dedicats a teràpia i monta i la resta la conformen els particulars de l´escola i els que té en règim de pupil.latge. El centre disposa d´unes instal.lacions que fan possible mantenir els cavalls dins el seu entorn natural, a l´aire lliure i podent-se relacionar com a ramat, seguint els preceptes de la doma natural. A l´escola hi treballen d´una manera permanent diversos col.laboradors que s´han especialitzat en equinoteràpia. L´equip està format per un monitor titulat en equinoteràpia, un monitor i un director titulats en el lleure, un tècnic en medi ambient, un mosso de quadra i un equip de voluntaris especialitzats en equinoteràpia. En aquesta escola s´hi imparteix teràpia eqüestre a persones amb diversos trastorns i amb necessitats educatives especials i a part s´hi desenvolupen diferents activitats dirigides a persones que plantegen un altre tipus de demanda: escola d´equitació, doma, volteig, maneig, equigym. Organitzen casals de vacances i tallers de medi ambient per a escolars, que inclouen sortides en carro, passejades pel bosc i per la platja.
D´altra banda, Cavall de Mar ofereix periòdicament cursos impartits per professionals de prestigi sobre el món del cavall: Doma natural, Digitopuntura per a cavalls, Doma racional, Tècniques de rutes eqüestres, Cura de peülles i ferratge d´emergència, entre d´altres.
En el món del cavall pot implicar-s´hi tothom: terapeutes, educadors, pares i alumnes, alhora que és un mitjà d´aprenentatge i creixement, de treball en equip, de servei als altres, de vivències esperançadores, i d´èxits assolits amb dedicació i esforç. El cavall ens ensenya l´acceptació incondicional dels altres, el respecte pel medi natural i la integració d´aquella part de nosaltres que forma part d´un tot amb la natura, assolint d´aquesta manera un equilibri que repercuteix positivament en la millora de la nostra qualitat de vida.
Setmanari Àncora, 28 de juliol de 2005.
Download (PDF, Unknown)