Skip to content
Amb motiu de la inauguració de la Residència i Centre d´Atenció Especial “Garbí” el passat 11 de juliol de 2008 hem conversat amb els seus màxims responsables –el senyor Robert Pallí, patró de la Fundació Vimar i membre del Rotary Club, el senyor Jordi Sistach, pare d´usuària i patró de la Fundació Vimar, i Melanie Delgado, que té el càrrec de directora de la Llar-per explicar com han estat els primers mesos de funcionament del centre i dels nous projectes de futur.
Emplaçada al carrer Còrdova, 44 de Sant Feliu de Guíxols i amb un total de 16 places, acull en l´actualitat 14 residents i 3 usuaris del Centre de Dia, amb una plantilla de 15 treballadors d´atenció directa i amb la col.laboració de voluntariat divers- actualment hi ha dos voluntaris en pràctiques del cicle d´atenció sociosanitària de l´Institut de Palamós-.
Pel que fa a la distribució, segons els responsables de l´entitat el centre es troba en la franja correcta, entre 15 i 20 usuaris, la qual cosa afavoreix que sigui alhora un espai familiar i sostenible econòmicament.
La construcció de la residència ha estat possible gràcies a la participació de diferents administracions: el Departament d´ Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Empordà i l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, així com a l´aportació de diverses entitats financeres ( La Caixa, Caixa del Penedès, Caja Madrid) i d´altres institucions com el Rotary Club International, Rotary Club Costa Brava Centre, Fundació Once, Fira Nadalenca de Palamós, i a la col.laboració de nombroses empreses i particulars.
El centre és propietat de la Fundació Vimar, que va ser fundada per un grup de pares i persones solidàries amb els discapacitats del Baix Empordà. L´entitat gestiona d´altres centres al Baix Empordà. A Palafrugell la “Llar 2000”, que acull 12 usuaris des de fa vuit anys, a Sant Antoni de Calonge el Casal d´estiu per a persones amb discapacitat a l´escola la Mercè i al C.E.I.P. La Sènia des de fa dos anys, així com el Servei de Suport a l´autonomia a la pròpia Llar(actualment hi ha 5 persones que reben aquest servei en els pisos tutelats de Palafrugell i Palamós). Tot i això, segons la Fundació el nombre de places als centres residència del Baix Empordà és escàs en comparació a d´altres comarques, i encara caldria un centre a Palamós.
Per tal d´augmentar el nombre d´aquestes places, els projectes més immediats de la Fundació són la Llar Residència “El Carrilet” a Palafrugell, amb un nombre de 10 places, el Centre de Dia i de Lleure “La Bòbila Nova” a Palafrugell per a 25 persones i a Sant Antoni de Calonge la Llar Residència Sant Antoni, que acollirà a deu persones.
D´altra banda, la Fundació Vimar ha engegat la campanya “Mira´m als ulls” per tal de reunir nous socis que col.laborin amb l´entitat i fer possible la creació d´una xarxa solidària de persones que vulguin fer una aportació periòdica mensual, trimestral o anual com a soci col.laborador per a la realització de projectes nous, socis que un cop l´any seran informats de les quantitats recaptades i la seva destinació.
Segons la seva directora, Melanie Delgado, els requisits perquè un usuari pugui accedir al centre són els de ser persona discapacitada adulta i amb un nivell de suport generalitzat i extens, és a dir, amb un nivel d´autonomia limitat. Es tracta d´un centre concertat que rep ajut de l´administració i els usuaris són derivats de l´ ICASS( Institut Català d´Assistència i Serveis socials). A la Residència Garbí es prioritza treballar amb aquests usuaris els hàbits quotidians i l´ús d´estris de la vida diària. D´aquesta manera, els usuaris participen en les tasques del dia a dia, la qual cosa afavoreix la seva adquisició d´autonomia. La terapeuta ocupacional promou l´estimulació multisensorial , el treball amb diferents textures, formes, colors, olors i sons i el tema de les mobilitzacions es treballa amb professionals fisioterapeutes. A més, al centre es realitza una ocupació laboral concreta i periòdica –en aquest cas envasar el sabó natural que es fa al Centre Especial de Treball i que es vendrà a la Fira Nadalenca de Palamós- i es fa ús de les instal.lacions del municipi, com la sala polivalent del Centre Cívic Salvador Espriu, l´assitència al Pavelló Municipal d´Esports Carles Nadal, en el qual es fa iniciació a l´esport amb material molt divers, i l´activitat de natació a la Piscina Municipal. D´altra banda, es realitzen tallers de modelatge de sal i de fang, tallers de cuina, de manualitats… sempre intentant que l´atenció sigui molt personalitzada (les ràtios són d´un monitor per cada 5 persones). Per fer possible totes aquestes tasques el centre disposa d´equipament divers, com dues sales d´audiovisuals amb retroprojectors conectables a l´ordinador, 4 ordinadors, i 2 furgonetes que permeten les sortides. Durant els caps de semana es realitzen diverses activitats d´oci per gaudir del lleure: sortides al centre de Sant Feliu, excursions- per l´any vinent es té prevista la col.laboració de voluntaris del Centre Excursionista Montclar-, o la visita d´una hípica per donar de menjar els cavalls que faran la Cavalcada de reis. A l´estiu aquestes activitats s´amplien amb l´assistència a la platja del municipi, on es fa ús de cadires-amfibi que faciliten la mobilitat de l´usuari tant a la sorra com al mar amb la col.laboració de la Creu Roja de Sant Feliu, voluntaris que també assisteixen a l´activitat de piscina.
És d´aquesta manera com s´intenta promoure la interrelació de l´usuari amb la ciutat, afavorint la participació d´aquest en les festes o activitats que es realitzen els caps de semana o en dates festives com el Nadal. Aquest any s´ha previst l´assistència dels usuaris de la Residència Garbí a la Cavalcada de Reis, la visita del Pessebre de l´Arc de Sant Benet i de la Fira Nadalenca, entre d´altres sortides, així com la realització de treballs manuals per guarnir el centre, i la realització de tallers diversos per trencar la rutina del dia a dia, tallers de fanalets i de disfresses.
Treballs manuals que ambienten el centre Garbí aquestes festes de Nadal .
En aquest sentit, i segons expliquen els patrons de la Fundació, els senyors Robert Pallí i Jordi Sistach, es valora molt la proximitat geogràfica, que l´usuari del centre pugui residir, treballar i gaudir del lleure en el seu propi context vital, el lloc on sempre ha conviscut per tal de facilitar el contacte entre familia i usuari un cop aquest hagi marxat de casa.
Setmanari Àncora, 18 de desembre de 2008.
Download (PDF, Unknown)