Música: The Goddess Isis, Alana Fairchild
La Henna és un tint natural procedent de les fulles de l’arbust Lawsonia inermis, que conté una mol.lècula que interactua amb la queratina del cabell i permet tenyir-lo d’una manera natural, donant-li un color més o més rogenc, segons el color de base del cabell.
Es tracta d’una planta que per tradició ha estat cultivada a països de clima càlid, com el Nord d’Àfrica, l’Índia o l’Orient Mitjà.
Segons les troballes arqueològiques, l’ús de la Henna té una llarga tradició cultural, donat que ja era utilitzada per tenyir la pell, la llana i el cos humà des de l’Edat del Bronze, entre el 3000 a. C i el 1200 a.C. Segons les troballes arqueològiques, a Egipte s’utilitzava la Henna per tenyir el cabell, les extensions i les perruques que portaven els egipcis per protegir-se dels polls i del sol, i també en els rituals de momificació, per adornar les mans, els peus i els cabells dels difunts. També s’ha documentat l’ús de la Henna com a tint a Grècia, Roma, el món musulmà, -on els homes la feien servir per tenyir-se la barba-, i al Marroc des de fa molts segles per tenyir la pell i la llana, com a tint pel cabell i per tatuar la pell.
Degut a les seves propietats medicinals, el món àrab ha utilitzat la Henna per tractar problemes de circulació, com a protector solar i, aplicada sobre mans i peus, per baixar la temperatura del cos, desenvolupant-se d’aquesta manera l’art dels tatuatges. A l’Índia s´ha utilitzat en la medicina ayurvèdica per tractar les malalties de la pell. Per altra banda, en alguns països asiàtics la Henna és considerada una planta sagrada per les seves propietats màgiques, i és habitual l’ús d´aquesta planta en cerimònies religioses o per atreure la bona sort.
La Henna és una planta que conté vitamines i sals minerals, per la qual cosa afavoreix la salut i la vitalitat del cabell, en millora la textura i el manté fort i brillant. Es tracta d’un producte totalment natural que permet tenyir el cabell sense danyar-lo, alhora que li aporta gruix, volum i nutrició. A més, les seves propietats astringents i antibacterianes ajuden a eliminar la descamació i els problemes de caspa.
Basant-me en la meva pròpia experiència en l’ús de la Henna des de fa molts anys, d’entrada, el procés de tenyir-se el cabell amb Henna el podria definir com a brut i especialment incòmode, donat que la Henna consisteix en una massa de fulles pulveritzades que barrejades amb aigua es converteixen en una mena de fang, tot i que amb l’experiència acaba formant part d’un ritual del que es pot acabar gaudint, perquè el resultat i els beneficis que aporta són espectaculars. Només recomanaria triar un dia sense presses per poder dedicar-s’hi, i disposar del temps necessari per afrontar els treballs de neteja, perquè després del ritual de la Henna tot queda enfangat i definitivament de color vermell, el bany, els utensilis, la roba, i fins i tot les mans, i per tal que després no ens mirin d’una manera estranya recomanaria fer servir guants i roba vella.
Amb aquests arguments que no semblen massa pràctics entenc que ningú no es mori per anar a provar de tenyir-se el cap amb Henna, encara que, un cop vist el resultat, el què jo diria és que val la pena.
Però qui la prova segur que no ho oblida. I probablement repeteix.