Skip to content
EQUITACIÓ: CAVALLS I TERÀPIA NATURAL.
A Catalunya cada vegada hi ha més terapeutes que busquen noves formes de teràpia per tractar els aspectes físics i psíquics de moltes malalties.
L ´equinoteràpia és una disciplina que fa ús del cavall com a mitjà de rehabilitació, i pot arribar a tractar aspectes físics, cognitius, socials, psicològics o de conducta.
Es tracta d´una teràpia molt antiga que ja coneixien els grecs –cap el 460 a.C. Hipòcrates ja fa menció del ritme saludable de l´equitació-, i que va sorgir pròpiament com a disciplina terapèutica a Europa als anys 50, amb la qual es va començar a tractar a nens amb paràlisi cerebral. Cap els anys seixanta va passar a Anglaterra i a Alemanya fins a arribar a estendre´s a tots els països, i a l´actualitat els beneficis de l´equinoteràpia són plenament reconeguts.
En aquest sentit, hi ha una gran coscienciació de la importància de l´anomenada Teràpia Assitida per Cavalls dins de les diferents disciplines eqüestres.
La hipoteràpia s´adreça a persones amb una greu discapacitat física o intel.lectual, es fa ús de la monta a cavall com a mètode fisioterapèutic per tractar disfuncions neurològiques, traumàtiques o degeneratives, mentre que l´equinoteràpia pot beneficiar pacients amb diverses deficiències mentals – síndrome de Down o de West, autisme, esquizofrènia, psicosis- ,deficiències sensorials –cecs, sord-muts – , discapacitats motores, paràlisi cerebral o espina bífida.
La base d´aquest tractament s´ estableix a partir de la relació entre el moviment del cavall i la resposta del pacient; el trot del cavall produeix sensacions similars a les que sent el cos en caminar, amb la qual cosa s´estimula el sistema nerviós central. Per altra banda, es propicia la monta “a pèl” o sense cadira de muntar, per tal que el pacient pugui tenir un contacte més directe amb l´escalfor de l´animal, alhora que rep impulsos rítmics amb l´efecte balancí que es produeix dalt del cavall.
L´equitació terapèutica adaptada va adreçada a persones que per la seva discapacitat necessiten adaptacions per accedir al cavall, i per tant, les rampes , selles o estreps són adaptats.
L´equitació social es realitza amb persones que tenen problemes d´ adaptació social, com ara drogodependències, addiccions, estrès o ansietat.
L´equinoteràpia es pot desenvolupar a nivell individual o de grup i el seu objectiu és estimular les sensacions del pacient per mitjà del cavall i en un medi natural que fa de suport, i en aquest sentit és un tractament que complementa d´altres tractaments mèdics. Les sessions que es realitzen solen ser d´una hora de durada, tot i que es té molt en compte el temps que pot arribar a rendir cada pacient. Com a estratègia d´aprenentatge es realitzen tasques d´higiene i cura del cavall, que són realitzades sempre en un mateix ordre per tal que el pacient adquireixi una certa autonomia a l´hora de realitzar l´activitat: col.locar l´equip de muntar, fer la higiene dels cascs i raspatllat, monta terapèutica i endreça del material utilitzat.
El cavall i la seva funció terapèutica.
Com a mediador entre la persona amb discapacitat i l´ educador o equip interdisciplinar, és destacable la sensibilitat i el comportament del cavall amb els discapacitats.
S´utilitzen diferents races de cavalls per fer equinoteràpia, segons les necessitats que puguin sorgir, però sempre es busquen aquells que són més tranquils i de caràcter més dòcil i obedient. Solen ser animals castrats o eugues i cavalls d´edat –no s´aconsellen els poltres per falta de maneig i d´experiència del propi animal-, tot i que no hi ha una norma establerta, sino que el rendiment del cavall anirà molt en funció de com hagi estat treballat i del tipus de doma que hagi rebut.
Les instal·lacions de l’escola “Cavall de Mar” estan enfocades a apropar el cavall al seu entorn ideal, propiciant que visqui a l’aire lliure i pugui relacionar-se com a ramat. Foto: Escola Cavall de Mar.
Pel que fa als avenços que s´han detectat en les persones que realitzen aquesta activitat amb assiduïtat, es pot dir que físicament l´equinoteràpia millora la mobilitat i l´equilibri, així com la força i la tonicitat dels músculs. Per altra banda, s´afavoreix la comunicació alhora que s´ estableixen lligams afectius, i amb tot això s´ajuda a resoldre problemes emocionals.
Una tècnica que funciona: la Doma Natural.
Basada en estudis científics d´etologia o estudi del comportament animal, la doma natural parteix de la base que el cavall no és per naturalesa un animal agressiu, i en col.laboració amb fisioterapeutes, veterinaris i domadors, fa un especial èmfasi en arribar a conèixer el comportament del cavall per tal d´arribar a comunicar-se amb ell, aconseguint així que el cavall actuï amb confiança i cooperi voluntàriament, evitant sempre situacions de càstig , de violència o de dominació per la força. D´aquest mètode en resulten cavalls més segurs per a la monta terapèutica. Es busca per altra banda el benestar emocional del cavall, donant-li allò que necessita per naturalesa: llibertat de moviments, possibilitat de tenir contacte amb altres cavalls, en un espai adient, de dimensions adequades i de semi-llibertat.
Lucy Rees o una manera de viure.
En aquest sentit, és destacable l´aportació que ha fet Lucy Rees en el món del cavall, etòloga equina i domadora que ha dedicat molts anys de la seva vida a viatjar per diversos països per estudiar el comportament dels cavalls en el seu hàbitat salvatge i observant les diferents formes de doma en diferents cultures.
Concretament a Catalunya, en els darrers sis anys Lucy Rees s´ha dedicat a transmetre els seus coneixements científics i a fer demostracions d´ensinistrament de cavalls problemàtics. Més recentment, i des del mes d´abril de 2004 Lucy Rees ha estat impartint cursos de doma natural a diferents llocs d´Espanya com Guipúzcoa, Santander, Cantabria, Astúries, Àvila, Madrid, entre d´altres, així com també a Catalunya, a les ciutats de Terrassa, Mataró i Berga.
Els propers dies 20, 21 i 22 de maig Lucy Rees impartirà per segona vegada el seu curs clínic de doma natural a les comarques de Girona, concretament a l´escola d´equitació Cavall de Mar, situada al veïnat de Gaià, en un entorn rural dins el terme de Llagostera, a 20 kilòmetres de Girona i a 15 de la costa.
Seguint els preceptes de la doma natural, a l´escola d´equitació Cavall de Mar es dóna una importància vital al maneig i cura del cavall, i les seves instal.lacions estan enfocades a apropar el cavall al seu entorn ideal, propiciant que visqui a l´aire lliure i tingui la oportunitat de relacionar-se com a ramat, recuperant així els seus instins naturals.
A part d´oferir cursos de temàtiques específiques sobre el món del cavall impartits per professionals de prestigi i de diversa procedència, –Digitopuntura i massatges per a cavalls impartit per Elena Munoa, Curs de Doma Racional per Diego Battistoni, Tècniques de rutes equestres amb Francesc Rabat, i Cura de les peülles i ferratge d´emergència, amb Gerard Castelló- aquesta escola ofereix, a part del servei d´escola d´equitació i centre de pupil.latge, activitats obertes a tota mena de públic interessat en l´aprenentatge i la pràctica d´aquest esport: disciplina de doma, volteig, trec, maneig i equigym, en diferents nivells. Estan especialitzats en equinoteràpia i equitació social, i organitzen casals de vacances i tallers de medi ambient per a escolars, alhora que desenvolupen d´altres activitats de caràcter més lúdic, com ara sortides en carro, passejades per la platja, totes elles propostes originals que s´adapten a les demandes de la societat actual. Per realitzar aquest servei l´escola disposa de dotze cavalls amb el nivell de doma adequat per a cada disciplina i nivell, i d´un equip de professionals multidisciplinar.
Dins els casals de vacances i tallers de medi ambient les passejades per la platja són una proposta original que s’adapta a les demandes de la societat actual. Foto: Escola Cavall de Mar.
La Proa, Diari del Baix Empordà, del 17 al 23 de maig de 2005.
Fotos: Escola Cavall de Mar.
Download (PDF, Unknown)