Des de fa quatre anys, a Platja d´Aro s´està optant per fer un tractament singular de les zones verdes de l´espai públic: les rotondes deixen de ser simples giratoris ornamentats amb jardineria per esdevenir punts de confluència singulars, tractats amb uns elements propers al ciutadà, d´ús públic i que han creat una toponímia per definir l´espai urbà:"la rotonda dels xais", "la rotonda dels cactus"... Quant a les places, amb l´intent de consolidar aquests espais s´han fet actuacions per conjugar art contemporani i ús quotidià, provocant una reacció socialment positiva, i aconseguint que el passant identifiqui l´espai i el prengui com a referència per designar uns elements d´identitat pública.
El criteris que ha prevalgut en aquest plantejament ha estat la recerca de la qualitat en l´espai urbà, fins llavors mancat respecte a l´empresa privada: els espais públics es revaloritzen i es fan singulars i adaptats al caràcter de Platja d´Aro. Es fan dissenys especials, que se surten de les normes paisatgístiques establertes que havien quedat obsoletes, tot això partint de la base de la sostenibilitat de manteniment i de la persistència al vandalisme. El responsable de tot aquest projecte, Martirià Figueras i Feixas, enginyer agrònom i director de paisatge urbà de l´ Ajuntament de Platja d´Aro, segueix en les seves obres els criteris estètics del moviment "land art" o art de la terra. Les pautes que ordenen aquest paisatge contenen en si mateixes les formes de la naturalesa, donant lloc a una creació que parla el mateix llenguatge que la terra: es tracta de dissenyar el paisatge urbà com a obra integrada en l´espai i respectant l´entorn natural alhora que carregada de connotacions socials. En definitiva, aplicar aquesta idea a la complexitat de l´espai urbà, per tal que aquest acabi definint el caràcter de la ciutat.
L´OBRA EXTERNA COM A PRECEDENT.
Entre el 1989 i el 1992 Martirià Figueras treballa com a tècnic municipal de l´Ajuntament de Banyoles per l´adequació de la ciutat als Jocs Olímpics, remodelació de l´entorn de l´estany, acondicionament del Parc de la Draga, i recuperació paisatgística de la variant de Banyoles. El 1991 monta un despatx professional d´enginyeria per treballar pel seu compte temes de paisatgisme i d´impacte ambiental. Obté el premi FAD (Foment de les Arts Decoratives) en diversos anys consecutius: 1994, 1998, 1999, 2000, per diverses obres de restauració i remodelació de l´entorn. Del 1993 al 2001 rep el premi honorífic en l´Exposició de flors del barri Vell de Girona, amb obres de caràcter efímer com la darrera plantada de flors de filferro a les escales de la Catedral de Girona. De l´any 1998 al 1999 passa a treballar com a tècnic municipal de l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.
OBRA A LA VALL D´ARO.
Al llarg dels darrers quatre anys han anat apareguent a la Vall d´Aro diverses obres que segueixen els criteris del "land art" , com és el cas del giratori de Castell d´Aro, la "rotonda dels xais". Es tracta d´un espai que havia quedat marginat, sense manteniment ni identitat. S´ha triat un element simbòlic propi del paisatge rural, uns xais que semblen trets del pessebre vivent de Castell d´Aro, i que ha acabat donant nom al lloc. La rotonda de la "rosa dels vents" és un punt neuràlgic, en què tres nuclis urbans entren en contacte. També en aquest cas s´ha buscat un element simbòlic representatiu: la vela com a peça escultòrica central, i s´ha fet un tractament singular dels materials emprats, graves i ciment, amb un criteri estètic que redueix el cost de manteniment i permet el reciclatge de materials. Una obra molt valorada des del punt de vista arqueològic és l´adequació de les ruïnes del Pla de Palol. Es proposa aquest espai com a zona d´estar, ajardinada, alhora que es manté el seu valor cultural. Es tracta d´una part de la vil.la romana datada entre el segle I a.C. i el VII d.C., on s´hi va desenvolupar una gran activitat vitícola. S´han incorporat uns panells informatius que expliquen l´ús que tenien cadascun dels espais i es diferencien pels diversos materials, textures i colors emprats. La plaça es distribueix en una zona de pas que s´eleva per sobre de les restes arqueològiques i per una plaça circular, on s´hi reprodueixen elements singulars: el medalló romà trobat a les excavacions, la marca del propietari Porcianus i el dibuix d´un penjoll de raïm que lliga amb l´activitat del vi. La Plaça Víctor Català estava situada en una zona de vivendes desestructurada, i s´hi ha introduït un element per ordenar l´espai: una cinta d´aigua que travessa el carrer, i que després de transformar-se en escala acaba el seu recorregut a la riera de Fanals; a la plaça s´ha creat un àrea de jocs infantils, il.luminada i ajardinada. Són nombrosos els casos en què s´introdueix un element representatiu que estructura alhora que defineix la toponímia de l´espai urbà. El cas de les formigues gegants de la plaça Abat Escarré és pensat en relació a la dualitat que pot presentar l´objecte: llum/joc infantil. A la "Rodona dels cactus", la "Rodona dels testos" i la "Plaça dels pinetells" la relació que s´estableix entre ciutat i paisatge és revolucionària: concretament en la plantada de diferents exemplars de cactus es desperta l´interès del ciutadà per un element extret de la quotidianitat, i se n´ha fet un paisatge artificial que li causa impacte perquè s´hi sent identificat.
FITXA TÈCNICA:
Nom: Martirià Figueras i Feíxas. Nascut a: Banyoles. Edat: 40 anys. Títol: enginyer tècnic agrícola especialitzat en explotacions agropequàries i postgraduat en jardineria i paisatgisme. Professió-càrrec: director de jardins i paisatge urbà a l'Ajuntament de Platja d'Aro. Ha participat en diverses exposicions internacionals, a la universitat de Harvard el 2001, on es va fer una tria d'obres de paisatgisme més interessants a Europa dels darrers quinze anys. Ha participat a la primera i segona Biennal Europea de Paisatgisme el 1999 i el 2001 amb diverses de les seves obres. Més recentment, ha exposat a Montreal i a Ginebra. Ha col·laborat en diverses publicacions i revistes professionals: Ambiente, Arquitectura del paisaje, Casa y Campo i Casa viva. Té experiència com a docent en jardineria i paisatgisme.
PROJECTES D´EXECUCIÓ IMMINENT. L´obra de Martirià Figueras és molt abundant, no només a la Vall d´Aro -la plaça Joan Sitjar de Castell d´Aro, l´adequació del passeig de Sant Pol, el carril-bici del Ridaura,etc-, sino que també s´ha extès a d´altres municipis, els ajuntaments dels quals han demanat que s´apliquin als seus propis espais urbans aquests models paisatgístics que han causat impacte: el Far de Sant Sebastià, la Ciutadella de Roses,  el camí de ronda de Tossa, la riera Gotarra de Llagostera, i d´altres obres a Sant Boi i Castelldefels. Els projectes d´execució imminent a la Vall d´Aro són l´acabat de la plaça d´Europa, les millores al passeig marítim i acabar la zona verda de Sant Pol. Amb aquesta ampliació del concepte paisatgístic, Martirià Figueras ha integrat la funció estètica i la solució paisatgística, alhora que ha aconseguit la revitalització d´un entorn que esdevé més proper al ciutadà, més humà.
 
Revista El Carrilet, octubre de 2002.

Download (PDF, 41KB)

Download (PDF, Unknown)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *