Skip to content
A Can Comas, club esportiu i espai de lleure situat dins el paratge de les Gavarres, els cavalls gaudeixen d´un marc immillorable per viure en semi-llibertat dins un entorn rural i enmig del bosc.
Aquest entorn privilegiat, no només permet practicar l´equitació sino tot tipus d´activitats dirigides a petits i grans relacionades amb l´educació ambiental, la granja i la natura.
Es programen activitats per fer en plena natura, pensades per grups d´edats: activitats a l´hort, excursions, rutes a cavall pels camins dels voltants, passejades sobre els ponis o a peu. Es fa educació ambiental, com ara saber orientar-se pel bosc i donar coneixements bàsics de botànica. Es treballa l´expressió artística: pintar i dibuixar, i fins i tot hi ha un espai dedicat a treballar una vessant més lúdica, un espai de joc.
També es treballa amb grups reduïts de nens amb malalties neurològiques, que realitzen activitats basades en el contacte directe amb el cavall.
El cavall, però, és l´eina fonamental que engloba totes aquestes activitats. Cavalls, ponis, eugues i poltres són l´eina bàsica d´aprenentatge, que permet treballar a un nivell més evident, el físic, i a un de més psicològic i més profund, en què es resolen problemes emocionals i s´estableixen lligams afectius.
En aquest sentit s´intenta transmetre que el cavall no només serveix per aprendre a muntar, a competir, sino que és un animal que tot i ser domesticat, té els seus propis instints naturals i unes necessitats que cal arribar a entendre i respectar, per poder conviure-hi i per poder gaudir-lo.
I per tal que conegui aquest animal, al nen se li explica com és la vida d´un cavall, que és un animal que quan es troba en llibertat té depredadors, i per aquest motiu és propens a tenir por, i per tant cal cuidar-los i donar-los molta seguretat. Se´ls explica de què s´alimenten els cavalls, com és el seu sistema digestiu, com es comuniquen i com reaccionen als diferents estímuls, els sorolls o les inclemències del temps.
I gràcies a aquest coneixement, els nens, observadors com són, adquireixen les eines per esbrinar com està el cavall, si està ferit, si a vegades sembla trist o si està malalt. Es tracta d´aprendre a escoltar el cavall per poder-s´hi relacionar, de buscar el seu benestar, allò que necessita segons la seva naturalesa.
El cavall pot arribar a ser un estímul, una responsabilitat que en un moment donat se li pot donar a un nen quan se´l veu preparat. En aquest sentit el cavall és un mitjà d´aprenentatge i de creixement personal, de treball en equip. El cavall ens ensenya l´acceptació incondicional de l´altre, l´amistat i el respecte mutu, a valorar l´entorn natural del qual depenem i que fa augmentar la nostra qualitat de vida.
Revista Llumiguia, maig de 2015.
Fotos: Centre Eqüestre Can Comas
Download (PDF, Unknown)