Foto Lucy Rees: Diego Espada.

 

L´etòloga i domadora gal.lesa Lucy Rees ha dedicat molts anys de la seva vida a viatjar per diferents països per estudiar el comportament dels cavalls en el seu hàbitat salvatge i observar diverses formes de doma en diferents cultures.  Ha donat conferències en universitats del Regne Unit i ha escrit diversos llibres sobre el món del cavall, el més conegut d’ells La Mente del caballo, ed. J. Noticias.
 

Durant els darrers sis anys, Lucy Rees s´ha dedicat a transmetre els seus coneixements científics i a fer demostracions d’ensinistrament de cavalls problemàtics. A Catalunya, fa quatre anys que imparteix cursos de doma natural, una tècnica que Lucy Rees va conèixer als Estats Units de la mà de dos etòlegs, en un dels quals, Ray Hunt, es basa la novel.la  L’´home que xiuxiuejava els cavalls de l´autor anglès Nick Evans.
Segons Lucy Rees “es tracta d´escoltar el cavall per aprendre a relacionar-s´hi millor i aconseguir que ens obeeixi de manera no forçada”.
La doma natural parteix de la base que el cavall no és per naturalesa un animal agressiu, i fa un èmfasi especial en arribar a conèixer el comportament del cavall per aconseguir comunicar-se amb ell, propiciant així que actui voluntàriament i amb confiança, evitant situacions de dominació per la força i de brutalitat innecessària.
Per altra banda, si s´aparta el cavall de la natura es trenquen els seus esquemes vitals: el fet que els cavalls visquin en manades és essencial per a la seva supervivència, ja que no és un animal depredador sino una presa, i si viu en grups és per garantir la seva seguretat. La seva única defensa és la fugida i si se´ls priva d´aquesta possibilitat se senten insegurs. A cada grup s´elegeix una euga, que sol ser la de més edat, que té la funció de vigilar i protegir la manada. D´aquesta manera el cavall pot viure en harmonia i cooperació, evitant situacions de competició o de dominància.
El cavall és un animal molt comunicatiu i s´expressa per mitjà del llenguatge corporal, de manera que nosaltres podem arribar a entendre la seva lògica i a interpretar el seu llenguatge.
Aquest treball de comunicació amb el cavall permet resoldre problemes amb cavalls recelosos, alhora que esdevé útil en la doma de poltres. D´aquest mètode en resulten cavalls pacients i confiats, que cooperen voluntàriament, i esdevenen més segurs per a la monta terapèutica.
D´altra banda, amb la doma natural es busca el benestar emocional del cavall, aportant-li allò que necessita per naturalesa: un espai adient, que li permeti tenir contacte amb altres cavalls, i en unes condicions de semi-llibertat. Amb tot això es fa un intent d´apropar el cavall al seu entorn ideal, recuperant així els seus instints naturals.
 
Revista Ecoespai, Octubre de 2005.
Fotos: Escola d´equitació Cavall de Mar
Foto Lucy Rees: Diego Espada.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *