El mes de gener de 1939, Josep Irla, llavors president del Parlament català arribava a França amb la seva família i sense saber-ho per no tornar més a Catalunya, sense mitjans econòmics i havent-ho deixat tot enrere, en una situació de guerra, amb França ocupada pels alemanys. En aquestes circumstàncies, i després de l´afusellament de Lluís Companys, Josep Irla accepta de ser successor en el càrrec, i esdevé President de la Generalitat a l´exili, garantint la continuitat d´aquesta institució.
És per aquest motiu que ha d´abandonar Ceret, ciutat massa propera a la frontera espanyola, on s´havia establert amb la intenció de tornar aviat al seu país, i s´estableix més definitivament a Cogolin, on per guanyar-se la vida ha de recuperar el seu primer ofici: obre una fàbrica de taps abandonada i la fa funcionar.
Els darrers anys de la seva vida els passa a Saint Raphael, dedicat a la seva família, apartat de la política, en una casa que anomenen "Villa Catalunya", i a les seves memòries manifesta la seva esperança que la joventut catalana continuï la tasca per la que ell tant havia lluitat.
La Fundació Josep Irla.
Seixanta anys després d´aquests fets, el 1999 s´estableix a Sant Feliu de Guíxols la seu de la Fundació amb el clar objectiu de difondre l´obra i el pensament de Josep Irla i promoure així la participació ciutadana a la política.
Dintre dels actes de reivindicació de la figura de Josep Irla, la Fundació ha organitzat tot un cicle de conferències -onze en total- en què es debat el paper de Catalunya dins l`àmbit polític. Aquestes conferències han tingut la cadència d´uns dos mesos entre elles, i han permès de donar a conèixer els objectius de la Fundació i la seva voluntat de permanència. El resultat fins ara ha estat una gran concurrència per part de la població de Sant Feliu i dels pobles dels voltants, i el fet d´haver portat a Sant Feliu diversos representants del món polític i cultural català: Fèlix Martí, president del Centre Unesco de Catalunya, Ramon Barnils, periodista, Ignasi Doñate, president del Comitè Olímpic Català, l´historiador Ainaud de Lasarte, i més recentment s´ha parlat de teatre en un sentit polític amb Teatre de Guerrilla.
La Fundació ha promogut d´altres activitats, la més ambiciosa de les quals és la beca d´estudis President Irla, que va lligada amb la creació del Centre d´Estudis Josep Irla, que es convocarà cada dos anys i tindrà com a objectiu la recerca històrica a l´entorn de la memòria de l´antic president. La primera convocatòria d´aquesta beca ha estat a favor de l´historiador de Cassà de la Selva Josep Maymí, que ha centrat el seu treball en recuperar la memòria oral dels testimonis que encara viuen, familiars o no, tant a Sant Feliu com a l´exili. Properament està previst de presentar aquest treball en públic, i s´estan fent gestions amb l´Abadia de Montserrat, alhora que s´està treballant en convocar la segona beca.
El mes d´abril de 2001 es va fer un altre dels actes reivindicatius de la figura del president Irla: la col.locació d´un bust obra de Subirachs al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, entre el bust de Companys i el de Tarradelles.
Paral.lelament als actes de la Fundació han anat tenint lloc d´altres actes commemoratius del president Irla, com l´exposició que a l´entorn de la seva figura es va fer al Museu d´Història de Catalunya, que es va traslladar a la Fontana d´Or de Girona, l´exposició dels arxius del govern de la Generalitat Republicana a l´exili al Palau de la Generalitat i un documental sobre el President Irla a l´espai "30 minuts" emès per TV3.
La recuperació de la casa familiar:un projecte que va endavant
La Fundació té com a principal objectiu la rehabilitació de la casa on va viure Josep Irla, propietat municipal des de l´any 1981. Es tracta de revitalitzar una idea fins llavors adormida, i de recuperar aquest espai com a centre d´activitats lúdiques i culturals.
Tot parteix d´un pacte entre l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la família Irla. La família va vendre la propietat a l´ajuntament amb el benentès que es faci un centre que evoqui la figura del polític. L´any 1999 es posa en marxa tot el projecte. L´acord de finançament es signa l´abril de 2001, i els ajuts venen del mateix Ajuntament, la Diputacó de Girona, la Generalitat, Caixa de Girona, i el Fons de la Unió Europea. El mes de juny de 2001 visita les obres el conseller en cap, Artur Mas , s´aplega la voluntat política i financera i comencen les obres el desembre de 2001. L´acord de finançament presenta un termini per acabar les obres: el 31 de desembre de 2002.
FITXA TÈCNICA:
Edat: 36
Estat civil: casat.
Professió; advocat.
Viu a Sant Feliu de Gui'xols.
President de la Fundació Josep
Irla des del setembre de 1999
Jordi Vilà, president de la Fundació Josep Irla, afirma que a l´actualitat s´ha passat la fase més crítica: la casa és construïda a finals del segle XlX, l´any 1894, per l´arquitecte Francesc de Paula del Villar i Carmona, i segueix els cànons del classicisme. El mal estat en què es trobaven els fonaments ha endarrerit considerablement l´avenç de les obres. La tasca ha estat fins ara molt laboriosa, però un cop acomplerta s´ha pogut passar a una fase més agraïda: l´aixecament d´un nou pis al costat de l´edifici principal, única obra nova que serà destinada a serveis i higiene.
Molt recentment, el mes de març d´aquest any, la família Irla ha visitat la casa per conèixer l´estat de les obres. Des de la Fundació, se´ls ha anat informant de tot el procés de rehabilitació que s´ha dut a terme durant els darrers mesos.
A l´actualitat, des de la Fundació s´està treballant en l´el.laboració d´un projecte que inclogui les activitats que es desenvoluparan al centre: activitats de cultura, de societat, on hi tingui cabuda de tot, i amb la idea que vagin dirigides a tothom, iniciant d´aquesta manera la recuperació de l´autèntic esperit de l´antiga taverna dels Irla a Sant Feliu.
Revista El Carrilet, juliol de 2002.
Fotografia 2:La resolució de les obres avança. Els ciutadans presencien com es va recuperant un edifici i tot un barri.